HomeHatártalanul!

Határtalanul!

Határtalanul!

2019. május 2-4.  

Hunyadisok Felvidéken

Az iskola hetedikes diákjainak idén is lehetősége adódott részt venni a Határtalanul! programban, melynek keretei között, egy kiváló idegenvezetővel ellátogathattunk a felvidéki bányavárosokba, és a Szepességre, hogy itt két nap alatt életre szóló élményeket szerezzünk.

Reggel hétkor már indult is a busz az iskola elől, de a korán kelés most senkit nem zavart. Egy hosszú buszút után érkeztünk meg a festői kisvárosba, Selmecbányára, ahol megtekintettük az Óvárost, és ahol buzgó idegenvezetőnk nem mulasztott el elmesélni mindent ami a városhoz köthető. Már délután volt, mikor megérkeztünk második úticélunkhoz, a körmöcbányai Pénzverdébe. Itt egy kissé kimerítő előadást hallgattunk végig a hely történetéről, majd tovább indultunk Besztercére, ahol megnéztük a főteret majd egy órás szabadidőt kaptunk. Csak este érkeztünk meg a szállásunkra Várhosszúréten, ami egy kicsi, de szinte kizárólag magyar lakta település.

Másnap reggeli után ellátogattunk a Dernői Magyar Tannyelvű Alapiskolába, ahol közösen énekeltünk velük, majd csokit adtunk a gyerekeknek. Csaknem két órás ott tartózkodásunk igen tanulságos és elgondolkodtató volt. Ezek után Betléren megnéztük az Andrássy-kastélyt, és a magyar nyelvű vezetés után egy kellemeset sétáltunk a parkjában. Miután elhagytuk a kastélyt, kerek egy óra kanyargás után a félelmetes szerpentinen, egy kis zivatarban érkeztünk meg Lőcsére, ahol ismét szabadidőt kaptunk a főtér megtekintése után. A nap utolsón programjaként a Szepesi várat néztük meg, majd a fárasztó, de élménydús nap után, szinte régi ismerősként köszöntöttük a buszt, és a szállást.

Ismét korán indultunk el, de ennek ellenére csak délben érkeztünk meg Kassára, ahol először egy szűk csigalépcsőn szinte négykézláb kapaszkodtunk fel a kassai Dóm tornyába. Miután mindenki kigyönyörködte magát, és lefotózta a kilátást, megnéztük Rákóczi fejedelem sírját, amin mi is elhelyeztünk egy koszorút, majd énekkarvezetőnkkel, Hédi nénivel, elénekeltük a magyar himnuszt. Kassai barangolásunk utolsó kötött programjaként elmentünk a híres Rodostó-házba, ahol egy érdekfeszítő előadást hallgattunk végig a fejedelem életéről. A szuvenírek vásárlásában ezek után még a szakadó eső sem akadályozott minket, és így mindenki boldogan, és fáradtan indult vissza a buszhoz, azzal pedig Budapest felé.

 

Még most is örömmel tölt el, ha arra eszembe jut, mennyi csokrot és koszorút helyeztek el a Rákóczi-síron, magyar színekben. A határtalanul program megtanított arra, hogy a nemzeti összetartozás nincs emberek által húzott határok közé szorítva, és boldogan gondolok vissza erre a három csodálatos napra.

 

2019. május 2-4.                                                                                     Nagy Eszter 7/B

Ebédbefizetés

Iskola kódja: 1209

Ebédlemondás:
Bodnár Katalin
(30) 737-0276

Teljes díjas 2020.04.01-től
3x-i étkezés 588 Ft/nap

2x-i étkezés 490 Ft/nap

1x-i étkezés 392 Ft/nap

Normatív (50%-os)
3 gyerek vagy több, tartós beteg
3x-i étkezés 294 Ft/nap

2x-i étkezés 245 Ft/nap

1x-i étkezés 196 Ft/nap

További részletek >>

Épületenergetikai fejlesztés

Hunyadi Alapítvány

Hunyadi Alapítvány


Adószámunk:

19010203-1-42
Számlaszámunk:

11714006-20249393

Kérjük, támogassák iskolánkat!

Köszönjük!


 

Go to top