HomeHatártalanul!

Határtalanul!

Határtalanul!

2018. május 2-4.

Iskolánk 2017-ben nyerte el a „Határtalanul” pályázatot, ami lehetővé tette, hogy ingyen, idegenvezetéssel három napra Dél-Erdélybe utazhassunk Dózsa György felkelésének útvonalán.

A buszunk korán reggel indult Pestről. A szerencsés határátkelés után meglátogattuk a nagyszalontai csonka toronyban berendezett Arany János múzeumot. A tartalmas tárlat érdekesen követi végig az író életét. Ezután mentünk tovább Aradra, ahol megnéztük a 13 vértanú emlékművét a városközpontban, majd a vesztőhelyen, az utóbbinál koszorúztunk is. Utolsó programként megmásztuk Sólymoskő várát, ahonnan festői szépségű kilátás nyílt a Maros folyóra és völgyére.

Estére megérkeztünk Csernakeresztúrra, ahol elfoglaltuk helyi magyarok által működtetett falusi hangulatú szállásainkat.

            Második nap reggel egy szállásunktól nem messze lévő tájházban egyik vendéglátónk érdekes előadást tartott a bukovinai székelyek történetéről. Hamarosan buszra szálltunk és Gyulafehérvárra utaztunk. Az ottani székesegyházban található többek között, Hunyadi János, Hunyadi László, Fráter György, János Zsigmond sírja is. Hunyadi János sírjánál koszorút helyeztünk el.

A nap következő állomása Szászsebes volt, ahol kívülről csodáltuk meg Szapolyai János szülőházát. Estefelé ellátogattunk Dévára, a Böjte Csaba által vezetett gyermekotthonba, ahol az adományozáson kívül betekintést nyerhettünk az ottani gyerekek életébe. Estefelé Csernakeresztúron a helyi magyar gyerekekkel játszottunk egy focimeccset.

            Utolsó nap kora reggel elhagytuk a szállást, majd utunkat a Vajdahunyadi vár felé vettük. Az alaposan felkészült idegenvezetőnk rengeteg érdekes dolgot mondott a vár történetéről és lakóiról.

A túra lezárásaként kerestük fel Temesvárt, ahol a hangulatos központot barangoltuk be. Budapestre a késő esti órákban értünk vissza.

            A kirándulás egy életre szóló élmény volt számunkra. Megismerhettük az ottani magyarság kultúráját és szokásait és olyan csodálatos történelmi helyeken járhattunk, amelyek a tankönyveinkben szerepelnek. Jó érzés volt szembesülni azzal, hogy több száz kilométerre az országhatártól még ma is élnek kultúrájukat őrző, történelmüket tisztelő magyar emberek.

 

Olasz Máté 7.b